Bornholms eko

Det är tidigt 80-tal och fiskeindustrin blomstrar på Bornholm. Fiskaren Lars-Erik och hans fru fyller huset med den tidens modernaste konsumtionsvaror och festar tillsammans med sina vänner, som också lever gott på vad havet ger. Eventuella bekymmer sopas under mattan och livet leker.
Men så dyker en man upp på ön. Han är marinbiolog och kommer med vetenskapliga undersökningar och förslag om fiskekvoter. När förslaget resulterar i en ny lag, vänds tillvaron upp och ned för invånarna i det lilla fiskeläget. Nu är det slut på lyxlivet och fiskarna måste hitta andra sätt att försörja sig.
Särskilt dramatiskt blir det för Lars-Erik, som har svårt att acceptera de nya reglerna, och hans stolthet får oanade konsekvenser.

Bornholms Eko handlar inte så mycket om fiske som om vanliga människor. Den växlar hämningslöst mellan humor och allvar, realism och övernaturliga krafter, samtidigt som det finns en känsla av äkthet i beskrivningen av fiskarna och deras familjer.

"Bornholms Eko är en imponerande debutfilm, tillika en av årets allra bästa nordiska filmer. Rolig, allvarsam, intensiv, poetisk i bildspråk, underhållande i sin trovärdiga skildring av det överdådiga 1980-talet.
En sann historia är det, dessutom."
Ingela Brovik, Arbetet

Bornholms stemme
Danmark 1999

Regi: Lotte Svendsen
Manus: Lotte Svendsen och Elith Nulle Nykjaer
Foto: Anthony Dod Mantle
Längd: 117 min

I rollerna:
Henrik Lykkegaard (Lars-Erik)
Sofie Stougaard (Sonja)
Sören Hauch-Fausböll (Hemse)
Christer Sjögren (Christer Sjögren)

Senast uppdaterad 01-08-23 av Macke Danielsson