Nybro filmstudio

Invictus - De oövervinnerliga

 

Filmen börjar med att Mandela släpps efter 27 år i fängelse den 11 februari 1990. Vi får följa hans resa från det rasistiska snacket hemma med pappan när Mandela blir vald till president. Rasproblemen är förstås långt ifrån över, något som visas genom att många ur den vita personalen lämnar sina jobb hellre ån att arbeta för en svart president.

Nelson Mandela tar sina första steg som den nya presidenten av Sydafrika och ska nu försöka föra samman den vita och svarta befolkningen efter apartheid. Det är en tuff uppgift men Mandela har en ideologi, att förlåta.

När han ser en rugbymatch upptäcker han att alla vita hejar på Sydafrikas lag och att alla svarta ser fram emot att se laget förlora. Mandela märker snabbt att sport är ett bra sätt  att få nationen under en flagga, lägligt, då VM i rugby ska hållas i Sydafrika. Mandela, spelad av Morgan Freeman, tar kontakt med lagkaptenen Francois, spelad av Matt Damon, och försöker inspirera honom, något en president borde kunna göra.

Filmen är fylld av många fina, små scener som inte lämnar någon oberörd – som när det nästan helt vita rugbylaget åker ut för att lära de svarta småkillarna i ”township”-områdena att spela eller när vi får se insidan av Mandelas cell och ännu mer inser hans storhet i att kunna gå vidare efter något sådant.

Invictus är en varm hyllning till en inspirerande och viktig man.


Invictus – de oövervinnerliga
USA 2009
Regi: Clint Eastwood
Skådespelare: Morgan Freeman, Matt Damon m.fl.
Längd 133 min

Senast uppdaterad 10-10-25 av Macke Danielsson