Shakespeare in love

Shakespare in love

Året är 1593 och vi möter här i början en Shakespeare i skrivkramp. Men efter mötet med den vackra rikemansdottern Viola börjar inspirationen flöda igen, och under den rikt växlande handlingens gång växer dramat Romeo och Julia fram parallellt med och i mycket inspirerad av det unga parets egen, till synes omöjliga kärlekshistoria.

 

Shakespeare in love är en energisk och kvicktänkt lek kring diktarens okända liv under de år då hans konstnärskap exploderade. Härligt respektlös, fylld av gott humör och en lustig turnering av genren romantisk komedi. Gwyneth Paltrows Viola är sällsynt välfunnen. Rakryggad och oförvägen störtar hon in i Will Shakespeares liv. Hans första kärleksbrev till henne - en ljuvlig scen! - består av de första raderna till den vackra sonetten "Shall I compare thee to a summers day?"

 

"Resultatet av deras brinnande, men i längden dömda passion blir i filmen den pjäs som kanske bäst av alla fångar det förföriska i den omöjliga och dödsbringande kärleken: "Romeo och Julia". Att göra ett lättsamt lustspel kring det drabbade kärleksparet i det bloddrypande Verona är ett tacksamt grepp. Det ger filmens humor såväl som pjäsens tragiska dimensioner en intressant relief."

(Helena Lindblad, Dagens Nyheter)

 

Shakespeare in love blev trettonfaldigt Oscarsnominerad och fick sju Oscars!

 

Shakespeare in love

USA 1998

 

Regi: John Madden

Foto: Richard Greatrex

Längd 124 min

 

I rollerna:

Joseph Fiennes (Will Shakespeare)

Gwyneth Paltrow (Viola de Lesseps)

Judi Dench (drottning Elisabeth I)

Ben Affleck (Ned Alleyn)

m fl

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.