Allt om min mamma

Allt om min mamma

Pedro Almodovar är Spaniens mest kände och mest prisade regissör sedan många år tillbaka. Filmer som Kärlekens matadorer och Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott har uppmärksammats över hela världen. På vår filmstudiorepertoar är han dock en nykomling. När han nu har snuvat vår egen Lasse Hallström (Ciderhusreglerna) på en Oscar för bästa utländska film, så är det dags att presentera honom.

 

Allt om min mamma heter alltså Almodovars film, som också vann regipriset i Cannes 1999. Själva storyn är väl inte så märkvärdig, egentligen en riktig såpa, men med en välavvägd mix av dramatik, tragik, komik och sentimentalitet. Slutresultatet är något att fängslas av och därmed tro på.

 

Huvudpersonen är Manuela, en ensamstående mor till en 17-årig pojke. Efter en tragisk olycka återvänder hon till sin hemstad Barcelona och träffar sina forna vänner. Vi förstår ganska snart att hon har ett förflutet som prostituerad.

 

Filmen handlar i grunden om det falska och det äkta i livet, om allas vårt behov av att mitt i allt det svåraste försöka hitta någon form av stöd i livet. En film av en man som älskar kvinnor och trivs i deras sällskap. Filmen "får mig att dansa ut från biosalongen med ett leende på läpparna och ett lyckoknip i hjärtat." (Sven E Olsson, Arbetet)

 

Allt om min mamma (Todo sobre mi madre)

Spanien 1999

 

Manus och regi: Pedro Almodovar

Foto: Alfonso Beato

Musik: Alberto Iglesias

Längd 101 min

 

I rollerna:

Cecilia Roth (Manuela)

Marisa Paredes (Huma Rojo)

Penelope Cruz (syster Rosa)

m fl

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.