Ciderhusreglerna

Ciderhusreglerna

Ciderhusreglerna är en värmande filmberättelse, som bygger på John Irvings roman med samma namn, och det är han själv som har skrivit filmmanus. Tidigare har bland annat hans böcker Garp och hans värld och Hotell New Hampshire filmats. Regissörer då var Gorge Roy Hill och Tony Richardson.

Ciderhusreglerna regisseras av Lasse Hallström, och han har tillåtit sig att låta olika ämnesval slåss om utrymmet i filmen. John Irving kritiserar i första hand USA abortlagstiftning, medan Lasse Hallstöm även berör kvinnors och färgades rättigheter i samhället.

 

Liksom i Hallströms tidigare filmer, Mitt liv som hund och Gilbert Grape förekommer en ung man med svår och förvirrande barndom. Handlingen utspelas i Main under tiden för andra världskriget. Homer Wells, som spelas av Toby Maguire, utvecklas från hittebarnet som ingen vill ha till den unge mannen som ingen kan undgå att älska. Ett par scener skildrar av Hallströmsk känslighet, då unga människor konfronteras med inbillad och faktisk verklighet.

 

"Man går efteråt länge och har på känn att det handlat om något viktigt. Men vad? Samtidigt är just lättheten och tillgängligheten något av Hallströms signum." (DN)

 

Ciderhusreglerna belönades med två Oscar.

 

The Cider House Roules

USA 1999

Regi: Lasse Hallstöm

Manus: John Irving

Foto: Oliver Stapleton

Musik: Rachel Portman

 

I Rollerna

Tobey Maguire - Homer Wells

Charlie Theron - Candy Rendall

Michael Caine - Dr Wilbur Larch

Paul Rudd - Wally Whothington

Delroy Lindo - Arthut Rose

 

Längd: 129 min

Från 15 år

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.