Fire

Fire

Vi befinner oss i New Delhi i Indien. Rahda och Ashok är ett tillsynes vanligt, indiskt, gift par. Rahda jobbar på en take-away restaurang som ägs av maken Ashok. Vid sidan om det sköter hon om hushållet hos Ashoks gamla mor, Biji, och hans bror Jatin, som bor en trappa upp.

 

Så bestäms det att Jatins unga fru, Sita, ska komma och bo med familjen. Väl där tar hon fort till sig familjens rutiner. Hon hjälper Rahda i köket och tar hand om den ständigt ringande Biji. Allt är bra, men bara till en början.

 

Snart uppdagas det att de gamla ärofyllda traditionerna inte längre är vad de alltid har varit. Jatin har en älskarinna, hårfrisörskan Maria, som totalt paralyserar honom. Ashok och Rahda kommer inte längre överens som förr. Långsamt dras Radha och Sita ifrån Ashok och Jatin i riktning mot varandra. De utvecklar en varm vänskap som snart tar kärlekens skepnad och bestämmer sig för att tillsammans lämna sina män. När Rahda ska berätta detta för Ashok blir han rasande och kaos utbryter. Rahdas kläder tar eld .. brännskadad ger hon sig iväg mot en i förväg avtalad mötesplats för att träffa Sita..

 

"Filmspråket känns bitvis lite stelt, men det hela vägs upp av vackra och intagande bilder. Resultatet blir en film som med påtaglig värme förmedlar en engagerande historia om åtrå och kärlek." (Chi An Gramfors, Aftonbladet)

 

Fire

Indien 1996

 

Regi och manus: Deepa Mehta

Foto: Giles Nuttgens

Musik: A.R. Rahman

Längd 108 min

 

I rollerna:

Shabana Azim (Radha)

Nadita Das (Sita)

Kulbhushan Kharbanda (Ashok)

Jaaved Jaferi (Jatin)

m fl

Uppdaterad av Macke Danielsson.