Från Sverige i tiden

Från Sverige i tiden

Detta är en dokumentär som består av fyra olika berättelser. Alla berättelserna har olika regissörer som försöker skildra den svenska samtiden var och en på sitt sätt.

 

Först ut är Jan Troell med en opretentiös berättelse om skåningar som älskar sin närradiostation. Vardagliga bilder och berättelser blandas med naturbilder och närbilder.

 

Den andra filmen är gjord av Stefan Jarl, som rapporterar från de hemlösas Stockholm. Han följer här några hemlösa i deras vardagskamp. Bilderna talar för sig själva om ett välfärdssamhälle som inte länge är självklart.

 

Nummer tre ut är Susanna Edwards som har porträtterat bland annat en 33-årig spelberoende kvinna. Filmen följer ett tjejgäng i det spelgalna, penningfixerade Sverige. Edwards tar oss med till Solvalla och till andra ställen där spel av olika slag äger rum.

 

Sist ut är Nina Hedenius. Hon följer en artonårig gitarrspelande yngling vårterminen 1999. En lågmäld berättelse om drömmar i vardagen..

 

För att sammanfatta de fyra filmerna kan man säga att de bjuder både på allvar och humor. Människorna framställs med respekt och inte moraliserande.

 

Från Sverige i tiden

Sverige 1999

 

Regi: Jan Troell, Stefan Jarl, Susanna Edwards, Nina Hedenius

Längd: 90 minuter

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.