Livet är underbart

Livet är underbart

1939 kommer Guido, som är judisk bokförsäljare, till Toscana där han öppnar en bokhandel. Han träffar den vackra lärarinnan Dora, som är förlovad med en fascist. Trots det uppvaktar Guido Dora och kallar henne för "la Principessa", prinsessan. Plötsligt kommer andra världskriget, som rasar i Europa, allt närmare. När allt ser som svartast ut använder Guido fantasi och humor för att rädda de han älskar mest.

Denna komedi med grund i den svartaste av miljöer, ett koncentrationsläger i Nazityskland, är Benignis hyllning till livet. Filmen visar att med hopp, kärlek, fantasi och humor kan man komma långt.

 

Roberto Benigni står för både regi, manus och huvudrollen som Guido. Filmen har vunnit många priser, bland annat Jurypriset i Cannes, priset som Bästa europeiska film 1998 och den är dessutom trefaldigt oscarsbelönad, bland annat för Bästa manliga huvudroll.

 

"Livet är underbart är originell, rolig, gripande - men jag irriterar mig ändå ofta på Benignis överspel"

Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

 

"Det finns olika överlevnadsstrategier i helvetet. Benigni väljer att hålla hoppet vid liv med hjälp av fantasin [_ _ _ ] Hans uppsåt är ärligt och de känslor av vrede och sorg som han framkallar är äkta liksom skratten på fördomarnas och dumhetens bekostnad"

Jeanette Gentele i Svenska Dagbladet

 

La vita è bella (Livet är underbart)

Italien 1997

 

Regi: Roberto Benigni

Manus: Vincenzo Cerami, Roberto Benigni

Foto: Tonino Delli Colli

Musik: Nicola Piovani

 

I rollerna:

Roberto Benigni - Guido

Nicoletta Braschi - Dora

Giustino Durano - farbrodern

Sergio Bustric - Ferruccio

Marisa Paredes - Doras mor

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.