Spring Lola

Spring Lola

Mifune är den tredje av Dogmafilmerna. (De två tidigare är Idioterna och Festen.) Den skiljer sig från de andra två bland annat genom att den är filmad med riktig filmkamera, vilket ger lugnare filmscener.

Den handlar om Kresten (Anders W Berthelsen), som genom sitt giftermål med Claire (Sofie Gråbol), har tagit steget in i Köpenhamns överklass. Sitt tidigare liv, med pappa och en utvecklingsstörd bror på en nedgången gård på landet, har han hittills dolt väl för sin nya familj. Dagen efter bröllopet får han reda på att fadern dött, och ger sig hem för att ordna med begravningen. Filmens egentliga handling börjar när Kresten kommer till gården och för första gången på länge möter sin bror Rud (Jesper Asholt). Medan han letar efter ett vårdhem åt brodern, anställer han en hushållerska, Liva (Iben Hjejle). Vad han inte vet är att Liva är prostituerad och att hon tar platsen för att komma undan en hotfull tillvaro i Köpenhamn.

 

Filmen är regisserad av Sören Kragh Jacobsen, som tidigare gjort bland annat Gummitarzan, I skuggan av Emma och Ön i fågelgatan.

 

" En på ytan enkel historia - men som den berättas! Den blir aldrig förutsägbar, där finns ständigt små tragikomiska sidospår, skådespelarnas övertygande gestaltning gör att man får starka känslor för alla inblandade."

(Jan-Olov Andersson i Aftonbladet)

 

"Mifune är en film som både berör och roar, samtidigt som man njuter av det storartade skådespeleriet."

(Andreas Olofsson i Tellus filmtidning)

 

Mifune (Mifunes Sidste Sang)

Danmark 1998

 

Regi: Sören Kragh Jacobsen

Längd: 118 min

 

I rollerna:

Anders W Berthelsen (Kresten)

Iben Hjejle (Liva)

Jesper Asholt (Rud)

m fl

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.