Allt börjar idag

Allt börjar idag

Bertrand Tavernier är en fransk regissör, som åstadkommit sexton filmer i de mest skilda genrer, från finstämda sekelskiftesskildringar i sommarstilla landskap (En söndag på landet) till tuffa actionrullar i det nutida Paris (L.627-Gatans lag).

I filmstudion såg vi för några år sedan den suveräna jazzfilmen Kring midnatt.

 

Allt börjar idag utspelas i dagens Frankrike, i gruvstaden Hernaing i norr. Miljön kan vi känna igen från en annan filmstudiofilm - Germinal, efter Emile Zolas roman om den stora gruvstrejken. Fattigdom råder i denna ort med en arbetslöshet på 34%. Socialarbetarna är överhopade med jobb, polisen utmattad och skolorna drabbade av katastrofala nedskärningar.

 

Huvudpersonen är Daniel Lefebvre, entusiastisk och outtröttlig föreståndare för ett barnhem, som hamnar i kriscentrum. Han är besjälad av att hjälpa de utsatta, men stångar sin panna blodig mot föga empatiska myndighetspersoner.

 

Men allt blir ändå inte eländesskildring. Tron på människans förmåga att göra gott ger en optimistisk ton, och filmen får ett slut som rymmer en lyckokänsla.

"På så sätt blir Taverniers film ett omtumlande och uppskakande drama, som man inta har några möjligheter att skaka av sig", Skriver Ingvar Engve´n i sin recension i Filmrutan.

 

Ca commence ajourd´hui

Frankrike 1999

Regi: Bertrand Tavernier

Manus: Dominique Sampiero, Tiffany och Bertrand Tavernier

Foto: Alain Choquart

Musik:Louis Sclavis

 

I rollerna:

Philippe Torreton (Daniel Lefebvre)

Maria Pittaresi (Valéria)

Nadia Kaci (Samia Damouni)

m fl

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.