O brother, where art thou?

O brother, where art thou?

Bröderna Ethan och Joel Cohen debuterade 1990 med en våldsam gangsterhistoria från 1930-talet, Miller´s Crossing, och har sedan dess regelbundet återkommit med nya filmer i de mest skilda genrer. De får ständigt beröm för sina fantasifulla scenlösningar och sin underfundiga berättarstil.

 

O Brother, Where Art thou är i grunden en komedi som utspelas i Mississippi i den amerikanska södern under 1930-talets depression. På rymmen är tre kedjefångar. Ledare är Ulysses Everett McGill, som lyckats få med sig Pete och Delmer under förespeglingen att det finn en skatt, en undangömd miljon från ett rån, att hämta. Att flyktskälet för McGill är ett helt annat visar sig så småningom.

 

Man anger att manuset till filmen är byggt på Homeros Odyséen. Visst heter den kvinna som Ulysses (Odysseus) är på väg till Penny (Penelope), och visst dyker det upp sköna sirener som lockar våra hjältar i fördärvet och visst möter de en och annan cyklop, men annars finns det nog inte så många tydliga anknytningar.

 

Inte minst betydelsefull är filmens musik som är starkt knuten tll den amerikanska Söder med sina bluestoner och gospelsånger, allt hemmahörande i de miljöer som filmen utspelas i.

 

Bröderna Cohen har förfogat över en rad betydande skådespelare, med George Clooney i spetsen, som förmår göra sina rollfigurer trovärdig trots att här vimlar det av kraftfullt komiska överdrifter, kombinerat med satir över tidens korrumperade vita politiker

 

O brother, where art thou?

USA 2000

 

Regi: Joel Coen

Manus: Ethan och Joel Coen

Foto: Roger Deakins

Musik: T Bone Burnett

Längd 107min

 

I rollerna:

George Clooney-Ulysses Everett McGill

John Turturro-Pete

Tim Blake Nelson-Delmer

Holly Hunter-Penny

m fl

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.