I andras ögon

I andras ögon

Fransyskan Agnes Jaouis debuterade som filmaktris redan 1983. Från år 1992 har hon skrivit flera filmmanus, ofta tillsammans med maken Jean-Pierre Bacri.

Med filmen I andras ögon, som hon och maken skrivit manus till, debuterar Agnes Jaoulis som filmregissör, samtidigt som både hon och maken finns med i rollistan.

 

Huvudpersonen och den som hela tiden är navet i filmen är Castella(Jean-Pierre Bacri), en framgångsrik företagsledare präglad av påtaglig livsleda. Hustrun är heminredningsfixerad och deras äktenskap präglas av konventionell tristess.

Castella släpas till teatern för att se sin rundnätta systerdotter statera i Racines Berenice. Under teaterföreställningen fäster han sig vid och facineras av Clara, som spelar huvudrollen, och som också visar sig vara Castellas engelskalärare. För Castella blir Clara en livgivande kontrast till hustrun och han mer eller mindre klampar in i hennes liv och hennes umgänge av intelektuella vänner

Gruppen expanderas, porträtten fördjupas och Jaoui vänder och vrider på sina personers föreställningar om vilka de är och vart de hör - allt enligt tesen ingen bekräftelse av egen "smak" utan intolerans mot andras.

 

I andras ögon har vunnit ära och berömmelse och anses vara en av de bästa franska filmerna på flera år. Nu är den aktuell i Sverige tillsamans med Italienska för nybörjare och Amelie från Montmartre i tävlan om en guldbagge som bästa utlänska film.

 

Le gout des autres

 

Frankrike 2000

Regi: Agnes Jaoui

Manus: Agnes Jaoui och Jean-Pierre Bacri

Musik: Jean-Charles Jarrel

Längd: 112 min

 

I rollerna:

Anne Alvaro - Clara

Jean-Pierre Bacri - Castella

Brigitte Catillon - Beatrice

Alain Chabat - Dechamps

Agnes Jaoui - Manie

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.