Italienska för nybörjare

Italienska för nybörjare

Den unge prästen Andreas kommer till sin nya församling i en liten grå förort till Köpenhamn för att vikariera för pastor Wredmann, som blivit avstängd från sin tjänst. Eftersom Andreas vägras husrum i prästgården, tvingas han ta in på stadens hotell. Där träffar han den sorgsne portiern Jrrgen Mortensen, som just har fått veta att han måste avskeda sin bäste vän Hal-Finn och som är djupt förälskad i servitrisen Guilia. Andreas möter också frisören Karen, som har problem med sin alkoholiserade mamma, och i byns bageri försöker den klumpiga Olympia klara av att både balansera plåtar och expediera kunder.

Av olika anledningar börjar dessa personer på en nybörjarkurs i italienska och därmed förändras deras liv och relationer.

Lone Scherfig är den första kvinnliga regissören bakom en Dogmafilm, och Italienska för nybörjare skiljer sig till viss del från de tidigare Dogmafilmerna, bland annat genom en mer optimistisk livssyn och humoristisk ton, som genomsyrar hela filmen.

Italienska för nybörjare har blivit en stor succé på hemmaplan och utnämndes till publikens favorit vid Berlinfestivalen.

 

"När jag omedelbart efter en film är slut bestämmer mig för att se om den - då vet jag att jag har sett något utöver det vanliga. Och hade jag inte redan gått den där nybörjarkursen i italienska hade jag satt upp mig - pronto. För det här är en film att leva på hela hösten. Jag vill faktiskt säga - tack."

Mats Weman, Nöjesguiden

 

Italienska för nybörjare (Italiensk for begyndere)

Danmark 2001

Manus och regi: Lone Scherfig

Foto: Jörgen Johansson

 

I rollerna:

Anders W. Berthelsen

Anette Strvelbaeck

Peter Gantzler

Lars Kaalund

Ann Eleonora Jörgensen

m fl

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.