Bänken

Kandahar

En dansk film, som Per Fly har skrivit tillsammans med Kim Leona. Det är lätt att dra paralleller eller jämförelser med en annan dansk film, Italienska för nybörjare, eftersom vissa skådespelare är med i bägge filmerna och de ser ut att vara inspelade i samma Köpenhamnsförort.

Vi får följa Kaj, en sliten alkoholiserad man, med stripigt hår och fårat yttre som bor i en risig lägenhet överfull av urdruckna flaskor. Han är vresig, asocial och svår att tas med - och det blir inte lättare efter att han har insett att småbarnsmamman som flyttat in i grannhuset är den dotter som han inte träffat sedan hon var 14 år gammal.

 

Dottern Liv, har genomgående haft otur med männen i sitt liv. Förutom den frånvarande fadern, så är hennes man hustrumisshandlare och mannen som hon hyr rum av galen excentriker som blivit kär i henne. Till sist är hon så illa ute att pappan måste avslöja sin identitet och gripa in.

 

Den ruffiga stilen gör att filmen aldrig blir kladdigt sentimental. Tvärtom, med utsökt personregi och skådespeleri blandas bottenlös misär med humor. Jesper Christensen gör en fantastisk insats som den slitne och försupne Kaj och man kan nästan lukta den unkna doften av avslagen öl när man ser de djupa rynkorna i hans ansikte.

 

Filmen uppskattades i Danmark så mycket att den belönades med tre Bodil-statyetter, motsvarigheten till våra Guldbaggar, bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll.

 

Bänken

Danmark

Regi: Per Fly

Manus: Kim Leona och Per Fly

Foto: Jörgen Johansson

Längd: 89 minuter

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.