Elling

Elling

Elling är en film om den lilla människan som finns i oss alla. Du vet den inre rösten som säger åt oss att stanna kvar i tryggheten i stället för att ta steget till förändring och den osäkerhet det innebär.

Kjell Bjarne och Elling träffas på en institution där de båda har placerats för att de inte riktigt passar in i samhället. Men en dag kommer någon på att dessa två herrar ska möjligheten att anpassa sig till ett liv i samhället. De får en lägenhet i centrala Oslo och den enda motprestation som förväntas av dem är att dom ska klara av att hantera sitt eget hushåll. Men det blir svårare än man tror, speciellt för Elling som jämställer ett toalettbesök på en offentlig toalett med en resa till sydpolen. Med den inställningen blir saker som telefonsamtal och att handla mat oövervinneliga hinder.

Elling är en film man blir glad av att se. Den innehåller mycket mänsklig ömhet och värme och den visar att det fortfarande finns plats i vårt samhälle för människor som är annorlunda.

Elling har visats på flera festivaler runt om i världen och där vunnit många priser, bland annat på Stockholms filmfestival där den fick pris för bästa manus samt kritikerjuryns specialpris för bästa nordiska film, Nordic lights.

Den har också blivit utsedd som Norges bidrag till årets Oscar för bästa utländska film.

Orginaltitel: Elling

Land: Norge

Regi: Petter Naess

Manus: Axel Hallstenius

Producent: Dag Alveberg

Produktionsår: 2001

Längd: 88 minuter

 

I rollerna: Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Per Christensen, Jörgen Langhelle, Marit Pia Jacobsen m fl.

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.