Mannen utan minne

Mannen utan minne

Bröderna Aki och Mika Kaurismäki är två egensinniga regissörer som sett till att Finland har hamnat på världskartan över betydelsefulla filmnationer. Mest produktiv är lillebror Aki (född 1957) som på sin meritlista bl a har Leningrad Cowboys Go America, Flickan från tändsticksfabriken och Bohemernas liv. Mikas mest omtalade film har vi sett i vår studio för tio r sedan: Helsinki Napoli All Night Long.

Brödernas favoritskådespelare var Matti Pellonpää, som på något sätt personifierade finskt svårmod, ett svårmod som kännetecknar brödernas filmer. Matti gick dock bort 1995 i en hjärtattack, endast 44 år gammal. Han får dock en hälsning i varje Kaurismäki-film, som gjorts efter detta. I mannen utan minne hänger hans porträtt på en bar i Helsingfors.

 

Mannen utan minne börjar med att en man stiger av tåget i Helsingfors. Han går med sin resväska och sätter sig för att vila i en park. Han slumrar till, blir slagen, rånad - och på sjukhuset dödförklarad av doktorn. Helt mirakulöst vaknar han upp igen - men helt utan minne. Vi lär känna honom som M.

 

De två huvudrollsinnehavarna Markku Petola och Kati Outinen gör märkvärdiga insatser, och filmen blev guldpalmsvinnare vid filmfestivalen i Cannes 2002.

 

Johan Croneman i DN avslutar sin recension av filmen såhär: "Kanske är det Aki Kaurismäkis vackraste film hittills - jag tror också att det är hans bästa. Vad gör man? Man bugar kanske."

 

Mannen utan minne (mies vailla menneisyyttä)

Finland 2002

 

Manus och regi: Aki Kaurismäki

Foto: Timo Salminen

I rollerna:

Markku Petola (M)

Kati Outinen (Irma)

Anniki Tähti

Juhanni Niemelä m fl.

 

Längd: 97 minuter

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.