Slogans

Slogans

Andre börjar som lärare i en avlägsen bergsby i Albanien. Skolan verkar vara mindre intresserad av att lära eleverna verkliga ämnen och överöser dem hellre med kommunistisk propaganda. Hans första uppgift är att välja en av de två kommunistiska slogans. Han tar den kortare, vilket uppskattas av hans klass, eftersom de måste bygga sin slogan på bergsluttningen med vitkalkad sten. Emellertid, detta betyder att den längre slogan blir Dianas, den franska lärarinnan som Andre är förtjust i.

Mycket tid i veckorna ägnar eleverna åt att arrangera de vitkalkade stenarna till stora bokstäver med slogans som "Länge leve internationell kommunism". Dras slogans syns på mycket långt håll så att ingen invånare ska kunna undvika att se dem.

Andre blir ovän med byns kommunistiska partis ledare när han hjälper en orättvist anklagad getherde. Ledaren bestämmer sig för hämnd mot Andre.

Albansk efterkrigshistoria är främmande, hemsk och bisarr, varvad mellan kristet och muslimskt inflytande. Slogans ger en mycket verklig bild av hur livet var vid den tiden.

 

Slogans

Frankrike/Albanien 2002

Regi: Gjergi Xhuvani

Manus: Ylljet Alicka

 

I rollerna:

Artur gorishti (Andre)

Birce Hasko (Sabaf)

Niko Kanxheri (Selman)

Robert Ndrenika (Llesh)

 

Längd: 90 minuter

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.