Tala med henne

Tala med henne

På en trivsam sjukhussal ligger Alicia i djup koma, Hon dansade balett en gång i tiden. Nu pysslas hon om av sjuksköterskan Benigno, som kammar hennes hår, som talar med henne, han har ingen annan.

Det finns ytterligare en man i filmen, författaren Marco, samt den kvinnliga tjurfäkterskan Lidia. Allas liv strålar samma på detta solskensjukhus. Där alltså männen är de vårdande och väntande, där kvinnorna vilar oåtkomliga.

Det förekommer för övrigt en film i filmen (Benigno ser den på ett cinematek) som handlar om "mannen som krympte". Filmen speglar den ensamma människan, titelns uppmaning är allmängiltig, att kommunicera, berätta, göra något. Det väcker oss ur vårt koma, kanske till och med väcka någon som hamnat i riktig koma?

Regissören Pedro Almodóvar säger att han inspirerats av bland annat en verklig händelse från ett bårhus i Rumänien - en (sken)död kvinna attraherade en vaktmästare så till den grad att han gjorde något man definitivt hamnar i fängelse för, fast hennes föräldrar tackade honom efteråt... Därmed inte sagt att något liknande händer här, Eller kanske gör det?.

Den stora tjusningen i filmen ligger i att man aldrig vet vart berättelsen ska ta vägen. Filmen är just en så fantastisk historia att den skulle kunna väcka döda. Vi glider fram och tillbaka över de fyra människornas på somliga ställen hopknutna livstrådar.

Här finns sorg, skuld, många frågor om livet, men Spaniens stora regissör har temperament och skapligt mycket humor som märks väl i denna film.

Regi: Pedro Almodovar

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.