Arvet

Arvet

Arvet är den andra fristående delen i Per Flyes triologi om samhällsklasserna i Danmark. Den första delen var den mycket kritikerrosade filmen "Bänken" som utspelar sig i underklassen.

Arvet utspelar sig i den sk moderna "överklassen" och den tredje filmen kommer att utspela sig i medelklassen.

Arvet belönades med priset för bästa manus vid Filmfestivalen i San Sebastian, Spanien 2003. Filmen låg under 2003 etta i flera veckor på biotoppen i Danmark.

Christoffer (Ulrich Thomsen) lever ett till synes lyckligt och välordnat liv i Stockholm där han driver en liten kvarterskrog. Han är gift med Maria (Lisa Werlinder) som är en hyllad Dramaten skådis. När hans far begår självmord tvingar Christoffers mor (Ghita Nørby) honom tillbaka till Danmark för att ta över familjeföretaget, ett stort företag i stålbranschen. Företaget visar sig vara konkursfärdigt och för att få det på fötter igen tvingas Christoffer fatta många obehagliga beslut…

 

Arvet är en stark film som försöker skildra hur tungt de sociala roller som man föds in i väger och hur svårt det är att fly sitt öde och förflutna. Filmen väcker många blandade känslor.

 

Regi: Peter Fly

Manus: Peter Fly, Kim Leona m fl

 

I rollerna

Ulrich Thomsen känd från bl a filmerna Festen och Blinkande lyktor (Christoffer)

Lisa Welinder känd från bl a filmen En sång för Martin (Maria)

Ghita Nrby (Mamma Annelise)

Karin Sands (Systern Benedikte)

Lars Bryggman (Svågern Ulrich)

M fl

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.