Magdalenasystrarna

Magdalenasystrarna

Berättelsen om Bibelns Magdalena, den fallna kvinnan som finner förlåtelse, känner många till. För många av de kvinnor som togs om hand av Magdalenasystrarna blev historien en annan.

Magdalenasystrarna är samlingsnamnet på katolska kloster och uppfostringsanstalter runt om på Irland. Hit kom flickor som var "vanartiga", och som förde ett "lösaktigt leverne". Genom det hårda arbetet i Magdalenasystrarnas tvätterier och under nunnornas uppsikt skulle de föras tillbaka till ett moraliskt liv.

 

Hit kommer också fyra flickor på 1960-talet, skickade av sina föräldrar och familjer, för att göra bot och bättring. Rose (Duffy) och Crispina (Walsh) har fött utomäktenskapliga barn. Den vackra Bernadette (Noone) drar till sig pojkarnas blickar för mycket - hon är för flirtig. Margaret (Duff) våldtas på en bröllopsfest av sin kusin. För att gottgöra dessa sina synder hamnar de på obestämd tid hos Magdalenasystrarna under överinseende av syster Bridget (McEwan) som i sin religiösa nit börjar bryta ner dem.

 

Regissören Peter Mullan gör upp med både den katolska kyrka och det samhälle som valde att skuldbelägga kvinnor och göra dem till offer i dubbel bemärkelse - först när de bröt mot samhällets förväntningar (eller för den delen, utsattes för övergrepp), och sedan när de förvisades till Magdalenasystrarna utan att veta när de skulle få komma därifrån. Mullan visar upp ett system av samhällelig intolerans, maktmissbruk, dubbelmoral och religiös fanatism, där den enskilda människan inte har mycket annat att sätta emot än gemenskapen med olyckssystrarna och en svart humor.

 

Inte så konstig kanske att denna hyllade film inte bara belönades med Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig, utan också med en påvlig bannbulla.

 

Storbritannien/Irland 2002

Regi och manus: Peter Mullan

Längd: 119 minuter

I rollerna:

Anne-Marie Duff

Nora-Jane Noone

Dorothy Duffy

Eileen Walsh

Geraldine McEwan

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.