The pianist

The pianist

Pianisten Wladyslaw Szpilman sitter vid sitt piano och spelar Chopin med sällan skådad inlevelse och känsla. Den polska radion sänder direkt och det är många runt om i landet som lyssnar och låter sig hänföras av de vackra toner som strömmar ut ur högtalarna.

Idyllen är dock förrädisk. Szpilman spelar med ett bildlikt Damokles svärd hängande över sitt och hela sitt folks huvud. Alldeles strax, i vilket ögonblick som helst, förändras situationen drastiskt och tillvaron förvandlas till ett inferno av lidande, förnedring och kamp. Nazisterna slår till med förödande kraft och lämnar inget åt slumpen.

 

Wladyslaw lyckas dock fly och vi får följa hans till synes utsiktslösa försök att komma undan sina plågoandar. Med liemannen i hälarna genom stadens ruiner lyckas han på något sätt hålla sig vid liv. Minut för minut, timme efter timme.

 

En dag korsas hans väg av en tysk officer som ber honom bevisa vem han är…

 

The Pianist är ännu en tolkning av det som kallats för ”världshistoriens grövsta brott”. Denna gång är det den legendariske Roman Polanski som ligger bakom filmen. Polanski fick sitt genombrott på 60-talet och har gett oss filmer som Rosemary’s Baby, Chinatown, Repulsion, Bitter Moon och Frantic. Hans stora dröm genom åren har varit att göra en film som speglar hans svåra uppväxt i det härjade Krakow. Drömmen gick i uppfyllelse till sist och aldrig förr har väl denna tragedi filmatiserats med sådan otäck precision.

 

Lite kuriosa i sammanhanget är att den kände skådespelaren Josephe Fiennes var tänkt att spela huvudrollen, men tackade nej. Efter diverse turer blev det den förhållandevis okände Adrien Brody som fick chansen i stället.

 

Hur resultatet blev? Döm själva…

 

The Pianist (Frankrike, Polen, Storbritannien 2002)

Regi: Roman Polanski

Manus: Ronald Harwood baserat på en bok av Wladyslav Szpilman

Foto: Pawel Edelman

Musik: Wojciech Kilar

Längd 148 min

 

I rollerna:

Adrien Brody (Wladyslav Szpilman)

Thomas Kretschman (Wilm Hosenfeld)

Emilia Fox (Dorota)

m fl

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.