Återkomsten

Återkomsten

Bröderna Andrej och Ivan har växt upp tillsammans med sin mamma i en ödslig hamnstad i Ryssland. Det enda spår de har efter sin far, som försvann för 12 år sedan , är ett gammalt, gulnat foto.

En dag hittar de en sovande man i hemmet, och denne man visar sig vara deras far.

Efter viss tvekan ger mamman bröderna tillåtelse att åka på en fisketur tillsammans med sin far. Återföreningen fyller bröderna med stor lycka , men ganska snart uppenbaras mörka sidor hos fadern. Färden går mot en enslig och mystisk ö. Ingen vet var de befinner sig. Ingen vet om de någonsin kommer tillbaka.

 

Filmens regissör Andrej Zviaguintsev har fått mycket beröm för sin debutfilm, och i Sverige belönades Återkomsten med en Guldbagge år 2004 som bästa utländska film. Tempot är långsamt och eftertänksamt med en laddad detaljsäkerhet i berättandet.

Varje enskildhet för händelseförloppet framåt; varje replik, varje bild, inte minst varje ansiktsbild, och varje liten händelse. Zviaguintsev anses påverkad av framför allt Tarkovskij, Polanski och Antonioni.

 

”Men allt som är lånat av andra stör här inte ett dugg, utan förstärker bilden av Zviaguintsev som en djupt medveten filmkonstnär att förvänta sig mycket av de närmaste åren” ( Filmrutan)

 

Återkomsten /Vozvras cenje

Ryssland 2003

 

Regi: Andrej Zviaguintsev

Manus: Vladimir Moiseenko & Alexander Novototskij

Foto: Michail Krichman

Musik: James Andrej Dergatchev

Längd: 110 min

 

I rollerna :

Vladimir Garin-Andrej

Ivan Dobronravov-Ivan

Konstantin Lavronenko-Fadern

Natalia Vdovina-Modern

Galina Popova-Farmodern

Uppdaterad av Macke Danielsson.