Breven från Otar

Breven från Otar

Otar har lämnat Tbilisi i Georgien för svartjobb i Paris som byggnadsarbetare. Kvar i Tbilisi lever hans syster Marina och systerdotter Ada tillsammans med hans gamla mamma Eka. Hans regelbundna brevrapporter från Paris är inte enbart välkomna ljusglimtar i en annars slitsam tillvaro. Breven från den älskade sonen ger även näring åt Ekas passion för den franska kulturen, en passion hon burit på ända sedan barnsben.

Ett telefonsamtal ställer plötsligt tillvaron på ända: Otar har förolyckats på en byggarbetsplats. Marina och Ada inser att beskedet om hans död kommer att innebära slutet för Eka, och de bestämmer sig för att låta honom leva vidare i breven, nu författade av Ada. En väv av vita lögner tar sin form. Frågan är hur länge den kommer att hålla.

 

Det här vemodiga dramat med verklighetsbakgrund påminner om "Goodbye Lenin", där en annan hjärtsvag moder skulle skyddas från sanningen. Lögnen som livsstil och som skydd.

 

"Breven från Otar" skildrar tre kvinnor i olika faser av livet. De har det kämpigt i ett fattigt samhälle där det många gånger sägs att allt blivit sämre. Saker säljs för överlevnad. De sliter på varandra, men är också varandras stöd. Långt borta finns Paris, där allt väl är bättre.

 

Regi: Julie Bertuccelli

I rollerna : Esther Gorintin, Nino Chomassuridze, Dinara Drukarova

Land : Frankrike, Georgien

Produktionsår : 2003

Titel: Breven från Otar, Originaltitel : Depuis qu'Otar est parti

Längd : 102 minuter

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.