En öm kyss

En öm kyss

En öm kyss handlar om den ambitiöse discjockeyn Casim och hans familj. De är pakistanier och muslimer, men också Glasgowbor och britter. Casims hela liv är utstakat av hans hårt arbetande föräldrar. De har redan hittat Casims blivande brud, en kusin bosatt i Pakistan, och håller på att bygga ut huset, så att de ska ha någonstans att bo.

Casim förälskar sig dock i den katolska musikläraren Roisin, som arbetar på den skola där hans lillasyster Tahara är elev. Att avslöja romansen för föräldrarna skulle innebära en skam för familjen, ett inställt bröllop och att Casim i princip skulle klippa av banden med hela släkten. Roisin får problem på sitt arbete, när hennes relation till Casim blir känd.

En öm kyss är Ken Loachs femte film tillsammans med manusförfattaren Paul Laverty. De har tidigare samarbetat kring bl a Mitt namn är Joe, Bröd och rosor och Sweet Sixteen. Filmen En öm kyss handlar inte om arbetslöshet, misär och samhällets förlorare, utan om en hyfsat välmående medelklass. Det är en nutida kärlekshistoria som utspelas i brännpunkten mellan skilda moraliska och religiösa värderingar. Med humorn som vapen får Ken Loach publiken att samtidigt reflektera över politik, religion och fördomar.

Ken Loach är född år 1936 i England. Han har hunnit med många socialt engagerande filmer, och filmstudion har visat flera av hans filmer, bl a Riff-Raff, Land och Frihet, Carlas sång och den tidigare nämnda Mitt namn är Joe.

Loach har många gånger visat sig vara en regissör med fingertoppskänsla när det gäller att få sina aktörer att bli trovärdiga med ett spel fullt av nyanser och utstrålning. Det gäller i allra högsta grad även denna film.

En öm kyss/ A Fond Kiss

USA 2004

Regi:Ken Loach

Manus: Paul Laverty

Musik: George Fenton

Längd: 105 min

 

I rollerna:

Atta Yaqub -Casim Khan

Eva Birthistle- Roisin Murphy

Ahmead Riaz-Tariq Khan

Shamshad Akhtar-Sadia Khan

Shabana Bakhsh-Tahara Khan

Gerard Kelly-församlingsprästen

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.