Hero

Hero

Kejsare Shi Huangdi av Qin-dynastin har precis lyckats ena Kina efter långa tider av stridigheter och splittring. Han styr de olika provinserna med järnhand, och gör sig därigenom impopulär hos delar av befolkningen. Han vet att tre lönnmördare, de skickliga krigarna Broken Sword, Flying Snow och Sky, är ute efter honom, så han gör allt för att de ska infångas. Förgäves. Tills en dag en ensam man, vid namn Nameless, ansöker om audiens: Han har lyckats döda de tre, så kejsaren av Kina behöver inte längre frukta för sitt liv. Som belöning får Nameless sitta nära kejsaren och dricka te med honom, under det att han berättar sin historia för honom. Men allt är inte vad det verkar vara, och en enkel historia blir i tillbakablickarna helt plötsligt komplicerad och mångfacetterad när pusselbitarna faller på plats.

Regissören Yang Zhimou är tidigare känd för dramer som Den röda lyktan. Med Hero skapade han dock en martial arts-film som hyllades av många kritiker och som bedöms sätta standarden för genren i många år framöver. Hero är spektakulär i sitt bildspråk med vattendroppar som klyvs i slow-motion, krigare som flyger i kraft av sin mentala överlägsenhet och, kanske mest tydligt, de färger som genomsyrar varje enskild tillbakablick och skapar dess känsla. Det är också det konsekvent genomarbetade bildspråket som gör att detta är en av de senaste årens vackraste filmer. Zhimou själv menar att västvärlden kanske inte ännu är helt van vid detta sätt att berätta en historia på, men att den nog kommer att bli det efter filmer som Hero, Crouching tiger, hidden dragon och House of flying daggers.

Hero anknyter alltså mycket löst till en omvälvande epok i Kinas historia. Århundradet efter Kristi födelse är Kina ett splittrat område, och flera släkter strider om makten. Qin-dynastin lyckas i början av 200-talet ena Kina och lägger därmed grunden för världens största rike. Dess förste kejsare Shi Huangdi blev för eftervärlden även känd för att vara den som började bygga kinesiska muren och för den stora terrakottaarmé som han blev begravd med – två av Kinas mest kända turistattraktioner i dag.

 

Hero Oscarnominerades 2003 – och är en fröjd för ögonen!

 

Kina 2002

 

Regissör Yang Zhimou

 

Jet Li-Nameless

Tony Leung Chiu Wai-Broken Sword

Maggie Cheung-Flying Snow

Ziyi Zhang-Moon

Daoming Chen-Kejsaren av Qin

Donnie Yen-Sky

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.