Ingenstans i Afrika

Ingenstans i Afrika

Ingenstans i Afrika

- den första tyska Oscarvinnaren sedan Blecktrumman 1979

Ingenstans i Afrika bygger på Stefanie Zweigs självupplevda bestseller och inleds strax före den beryktade Kristallnatten i Tyskland 1938. Det judiska paret Jettel och Walter Reidrich flyr från hemlandet i sista stund innan Hitlertyskland stänger gränserna. Tillsammans med femåriga dottern Regina inleder de ett nytt liv på en liten isolerad farm i Tyska Östafrika, i Kenya. De får kämpa både för sin överlevnad, sin relation och med våndorna över att ha slitits från sina rötter i hemlandet, där deras vänner, föräldrar och hela deras folkslag snabbt förintas. Dottern Regina däremot ser det nya landet med yngre och oblygare ögon och finner sig snabbt till rätta. För henne blir Kenya hennes land, hennes Afrika, hennes liv. En vacker och gripande film om mötet med Afrika.

 

Filmen har gjort stor succé, inte minst i hemlandet, där den kammade hem fem av de finaste utmärkelserna vid utdelandet av German Film Awards, bl a som bästa film och för bästa regi. Ingenstans i Afrika utsågs också som bästa utländska film vid fjolårets Oscarsgala, i kamp med t ex Kaurismäkis ”Mannen utan minne” och Zhang Yimous ”Hero”.

 

Filmens regissör heter Caroline Link och detta är hennes tredje långfilm. Hennes debut som långfilmsregissör var ”Bortom tystnaden”, vilken även den visades med framgång i Sverige. Den blev också nominerad för en Oscar som Bästa utländska film 1997.

 

Ingenstans i Afrika (Nirgendwo in Afrika)

Tyskland 2001

 

Regi och manus: Caroline Link

Foto: Gernot Roll

Längd 141 min

 

I rollerna:

Juliane Köhler (Jettel Redlich)

Merab Ninidze (Walter Redlich)

Lea Kurka (Regina som liten)

Karline Eckertz (Regina som ung)

M fl

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.