Trion från Belleville

Trion från Belleville

Detta är en animerad film som vänder sig även till vuxna. Filmmakarna berättar och öser på utan att bekymra sig om målgrupper eller vad som är passande. Det är roligt och mycket uppfriskande.

I korthet handlar filmen om den från början ensamma och olyckliga pojken Champion som tillsammans med sin mormor tränar upp sig till en framstående tävlingscyklist. Champion är som lyckligast när han får cykla.

 

Under cykelloppet Tour de France blir han kidnappad av mystiska gangsterliknande män, och mormor tar då upp jakten tillsammans med Champions hund. Den jakten för dem bl a till andra sidan Atlanten…

 

Orden är få, men här finns desto mer tids- och stämningsmålande musik, en god portion svart humor och figurer som väcker mycket känslor.

 

Tecknarstilen är egen, men vi svenskar som haft förmånen att se Per Åhlins filmer (t ex ”Karl-Bertil Jonssons julafton”) kan associera åt det hållet. Och tillsammans med filmer som ”Spirited Away” och ”Hitta Nemo” visar ”Trion från Belleville” vilken varierad konstart animerad film kan vara, och hur mycket liv det kan bli även där ”riktiga” människor lyser med sin frånvaro.

 

Trion från Belleville

 

Land: Frankrike/Belgien

År: 2002

Regi: Sylvain Chomet

Längd: 81 min

Originalnamn: Les Triplettes de Belleville

Röster:

Michèle Caucheteux

Jean-Claude Donda

Michel Robin

Beatrice Bonifassi

Marie-Lou Gauthier

Lina Boudreault

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.