Vera Drake

Vera Drake

Vera Drake utspelas i London 1950. Dess handling är fast förankrad i den tidens sociala miljöer. Vera Drake tillhör arbetarklassen. Hon arbetar med att städa hos de besuttna, sköter i övrigt sin familj, maken Stan och hemmavarande vuxna barn. Vera lever förnöjt i den trångbodda lägenheten, är alltid beredd att bistå grannarna i kvarteret när så behövs.

Veras liv rymmer dock en hemlighet, åtminstone för maken och barnen. Unga fattiga flickor som blivit med barn hjälper Vera på den enda sätt hon kan tänka sig. För henne är den abort hon utför inget brott i ett klasskiktat samhälle, där de rika, dem hon städar hos, kan lösa problemet med pengars hjälp. När en av dem hon hjälpt är nära att dö, leder det till att polisen får vetskap om hennes förehavanden, och hon anhålls.

 

Till filmens mest levande och gripande scener hör när polisen ska hämta den ovetande Vera i hennes hem. Man firar dotterns förlovning. Familjen blir chockad, Vera upprörd och förtvivlad. Imelda Staunton har varit suverän i rollen från filmens början men här genomgår spelet en fördjupning som man knappast trodde var möjlig. För Vera innebär inte gripandet ett avgörande av något hon innerst inne inte skäms för. Hon tror helhjärtat på det hon gör.

 

Mike Leigh har alltid varit en bildberättare av Guds nåde, så också i Vera Drake. Det är en upplevelserik, angelägen film, som storligen vittnar om Leighs förmåga att gestalta sitt ämne och att få sina aktörer att prestera ett spel nästan bortom det fattbara.

 

Vera Drake

Storbritannien/Frankrike 2004

Manus och regi: Mike Leigh

Foto: Dick Pope

Musik: Andrew Dickson

I rollerna:

Imelda Staunton (Vera Drake)

Phil Davis (Stan Drake)

Peter Wright (kommissarie Webster)

Alex Kelly (Ethel Drake)

Daniel Mays (Sid Drake)

 

Längd 124 min

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.