Barnet

Barnet

De belgiska regibröderna Jean-Pierre och Luc Dardennes senaste film Barnet, har välförtjänt blivit internationellt prisbelönad med bl a Guldpalmen i Cannes och en Guldbagge för bästa utländska film i Sverige 2005.

 

Barnet är en historia om den 20-åriga Bruno som livnär sig på småstölder och 18-åriga Sonia som lever på arbetslöshetsstöd. Filmen börjar med att de har blivit föräldrar. En förändring i deras liv som de är hopplöst oförmögna att hantera. I Barnet stiger vi rakt in i en plågsamt realistisk underklassvärld, en värld så fjärran EU-parlament, högtidstal och social trygghet att det är smärtsamt närvarande. Istället konfronteras vi med en social verklighet som innehåller många svåra, öppna frågor och inga givna svar.

En dag säljer Bruno barnet på den illegala adoptivmarknaden och kampen om att få sonen tillbaka börjar, då Sonia vänder honom ryggen…

 

Med filmer som Löftet, Rosetta (Guldpalmen 1999), Sonen och nu senast Barnet nådde bröderna Dardenne fram till en stil och ett förhållningssätt som är unikt i filmvärlden. Tillsammans med engelsmannen Ken Loach är dessa belgiska bröder kanske vår tids viktigaste samhällsskildrare på vita duken.

 

Barnet

Belgien/Frankrike 2005

 

Manus och regi: Jean-Pierre och Luc Dardenne

Längd: 95 min

I rollerna:

Jérémie Renier (Bruno)

Déborah Francois (Sonia)

Jérémie Segard (Steve)

Fabrizio Rongione (Young Thug)

m fl

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.