Dråpet

Dråpet

Carsten är en respekterad gymnasielärare. Han är gift, men har under en tid haft ett förhållande med en tidigare elev, Pil, som är mycket politiskt engagerad i den yttersta vänsterflanken. Trots stor åldersskillnad känner de stark samhörighet både personligt, politiskt och erotiskt. Under en politisk aktion går något fel, en polisman blir dödad och Pil blir fängslad. Carsten väljer att stötta Pil och offrar därmed sin familj. Sakta men säker börjar Carsten inse vad som verkligen har hänt.

 

Även om historien på ytan kretsar kring Carsten är det inte han personligen som utgör den berättade historiens nav, istället är det den breda ansvarsfrågan – vem som är ansvarig för vad och i vilken utsträckning – som står i centrum. Men ”Dråpet” ger inte något svar på frågan utan överlåter den till åskådaren, för att denne skall ta med sig den hem och grubbla över den i ensamhet på sin kammare alternativt ventilera den med sina vänner.

 

Dråpet är den tredje och sista delen i Per Flys triologi om samhällsklasserna i nutidens Danmark. De tidigare filmerna i triologin var ”Bänken” och ”Arvet”.

 

Regi: Peter Fly

I rollerna: Jesper Christiansen, Pernilla August, Beate Bille, Charlotte Fich

Land: Danmark

Produktionsår: 2005

Längd: 1 h 40 min

Uppdaterad av Macke Danielsson.