The constant gardener

The constant gardener

Justin Quayle jobbar som diplomat på brittiska High Commission i Kenya. Han är en vänlig och väldigt mjuk man, gift med en ung och politiskt mycket engagerad kvinna vid namn Tessa. Då Tessa mördas under en resa genom Afrika så vänds hela hans tillvaro upp och ned. Kommissionen vill tysta ned händelsen och kalla det för rånmord, men Justin anar oråd och börjar nysta i Tessas politiska förehavanden. Vad han finner där kan komma att sätt både hans eget liv och andras i stor fara.

 

Filmen bygger på en roman av thriller- och deckarförfattaren John Le Carré. Många av hans böcker har filmats, mer eller mindre framgångsrikt. Tillsammans med Spionen som kom in från kylan är The Constant Gardener det mest lyckade resultatet. Det är en i högsta grad politisk film, som ställer en hel del obekväma och väldigt angelägna frågor. Den som läst Henning Mankells Kennedys hjärna känner igen sig i filmens tema. Hänsynslös läkemedels-industri – västliga regeringar som blundar för den brutala sanningen.

 

Regissör är Fernando Mereilles som fick sitt genombrott med Guds stad, en mäktig och mustig skildring av Rio de Janeiros slum. Två stjärnor att skåda: Ralph Fiennes, en av de riktigt stora brittiska skådespelarna, och Rachel Weisz, som fick en Oscar för bästa biroll.

 

En liten kuriositet: Pernilla August var kontrakterad för filminspelningen. En lång scen mot Ralph Fiennes spelades in, men klipptes bort i den slutliga versionen…

 

The Constant Gardener

Storbritannien 2005

 

Regi: Fernando Mereilles

Manus: Jeffrey Caine efter John Le Carrés roman

Längd 115 min

 

I rollerna:

Ralph Fiennes (Justin Quayle)

Rachel Weisz (Tessa Quayle)

Hubert Koundé (Arnold Bluhm)

Danny Huston (Sandy Woodrow)

m fl

Uppdaterad av Macke Danielsson.