4 månader

4 månader, 3 veckor & 2 dagar

Den rumänske regissören Cristian Mungiu vann en guldpalm för bäst film vid filmfestivalen i Cannes 2007 med den här filmen. Det är Mungius andra långfilm. Den första hette Occident och visades på Göteborgs filmfestival 2002, men fick aldrig någon biografdistribution i Sverige.

 

Filmen tar sin början på ett studenthem i huvudstaden Bukarest, där vi får möta de två unga studentskorna Gabita och Otilia. Året är 1987, Ceaucescu styr landet med järnhand tillsam-mans med sin polisorganisation, Securitate. I detta land är en oplanerad graviditet en katastrof för en ogift flicka. Det är precis vad Gabita har råkat ut för och hennes väninna Otilia har be-slutat sig för att hjälpa henne till en illegal abort – men det visar sig i alla avseenden bli värre än någon av dem kunnat föreställa sig. Förutom de rent hälsomässiga riskerna låg straffsatsen för den som ertappades på mellan 5 och 10 års fängelse.

 

Mungiu har jämförts med två engelska regissörer, Mike Leigh och Ken Loach, för sitt patos och engagemang. Han får oerhört mycket sagt mellan raderna om att leva i ett samhälle präglat av fruktan, misstänksamhet och en inhuman människosyn. Trots att filmen är relativt händelsefattig trappas spänningen gradvis upp, och mot slutet får handlingen stundtals en förtätad thrillerkänsla.

 

4 månader, 3 veckor & 2 dagar(4 luni, 3 saptamani si 2 zile)

Rumänien 2007

 

Regi, produktion och manus: Cristian Mungiu

Foto: Oleg Mutu

Längd 113 min

 

I rollerna:

Anamaria Marinca (Otilia)

Laura Vasiliu (Gabita)

Vlad Ivanov

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.