Försoning

Försoning

Filmen Försoning utspelar sig på den engelska landsbygden under senare delen av 1930-talet.

I den upplysta familjen Tallis vill man inte göra någon skillnad på klass. Därför kan kokerskans son, den charmige Robbie (James McAvoy), som fått sin utbildning betald av herr Tallis, umgås med familjen på något så när lika villkor.

 

När åtrå uppstår mellan Robbie och familjens lika sköna som sköra dotter Cecilia (Keira Knightley), så tycks det inte direkt föreligga några hinder.

 

Men här finns också den 13-åriga fantasifyllda och överspända Briony, som oförstående blir vittne till storasysterns och Robbies sexuella uppvaknande. Omedveten om sina känslor för Robbie och avundsjuk på sin storasyster kommer hon med en katastrofal lögn. Resultatet blir att de älskande skiljs åt och Robbie hamnar som soldat i Frankrike medan de två systrarna hamnar som sjuksystrar på var sitt håll i London.

 

Försoning bygger på den engelska författaren Ian McEwans fantastiska roman ”Atonement” från 2001. Det är en berättelse som tar fasta på vad som vi uppfattar som verkligt och sant, hur människor främjar sig mot det orättfärdiga och falska genom att skapa alternativa sanningar.

Det är också en berättelse om klassresor, andra världskrigets hemskheter och om orättfärdigheter, men framför allt om att försona sig med det förflutna och att välja att leva.

 

Filmen var Oscarsnominerad i sju kategorier och vann en Oscar för bästa originalmusik. Regissören JoeWright filmatiserade också Stolthet och fördom 2005.

 

Försoning

Originaltitel: Atonement

 

Land: Storbritannien/ Frankrike

År: 2007

Längd: 130 minuter

Regi: Joe Wright

Manus: Ian McEwan (roman), Christopher Hampton

Skådespelare: Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Saoirse Ronan, Brenda Blethyn, Vanessa Redgrave, Juno Temple m.fl.

Uppdaterad av Macke Danielsson.