Birdwatchers

Birdwatchers

På floden Mato Grosso do Sul i Brasilien glider en båt med fågelskådare fram. Bland träden upptäcker de en grupp stridslystna, halvnakna indianer, som skjuter pilar. När båten passerat klär indianerna om till sina vanliga kläder och får betalt för sin uppvisning av ägaren till området, som använder dem som turistattraktion. De indianer som en gång utgjorde landets enda befolkning är decimerade till en hop som tvingas förödmjuka sig inför kolonialisterna för sin överlevnad.

 

Indianerna är hänvisade till liv i reservat, som de tilldelats av staten, och dessa ligger avskilt från deras förfäders mark. Livet i reservatet innebär sysslolöshet och fattigdom, och en våg av självmord drabbar reservatet. En grupp indianer ockuperar då i stället en bit jord i det de betraktar som sitt land, men som idag hör till den förmögne Moreiras, en man som gärna pryder sitt hus med indiankuriosa och anställer en indiankvinna som hembiträde, men som inte vill ha några främlingar på sina marker.

 

”I Birdwatchers skjuter han (Mario Bechis) den vita kolonisatören i bakgrunden och låter en grupp guarani-kaiowaindianer spela huvudrollen. Men egentligen, vill han säga, har konflikten mellan dagens expanderande farmare och spillror av ursprungsbefolkning samma kärna – ännu efter 500 år. Den handlar fortfarande om rätten till land och utkomst” Eva af Geijerstam, DN

 

Birdwatchers<br>

La terra degli uomini rossi

 

Regi: Mario Bechis, Brasilien 2008

Foto: Hélcio Alemao Nagamine

 

I rollerna:

Claudio Santamaria

Chiara Caselli

Matheus Nachtergaele

Leonardo Medeiros

 

Längd: 1 tim 48 min

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.