Den första dagen på resten av ditt liv

Den första dagen på resten av ditt liv

I den franska filmen "Den första dagen på resten av ditt liv" får man sätta sig in i både lyckliga och olyckliga familjesituationer som man onekligen känner igen sig i.

 

En familjs liv under några laddade dagar med flera års mellanrum. Året är 1988 och familjen Duvals hund begravs i trädgården och äldsta brodern flyttar hemifrån. Yngsta dottern i familjen utrycker: "Vår familj blir aldrig densamma igen."

 

Det är från denna tidpunkt vi får följa familjen Duval. Pappa Robert Duval (Jacques Gamblin) är taxichaufför och storrökare och har en far som alltid behandlat honom som ett barn. Mamma Marie-Jeanne (Zabou Breitman) är en ex-hippie och hemmafru. Tillsammans har de barnen Albert, Raphael och Fleur.

 

Regissören och manusförfattaren Remi Bezancon har valt att berätta historien om familjen Duval genom att plocka ut fem viktiga händelser i familjens liv som utspelar sig mellan 1988 och 2000. En viktig händelse för varje familjemedlem. Ett tillfälle vardera som symboliserar "Den första dagen på resten av ditt liv".

 

Berättargreppet är väldigt enkelt och tilltalande. Det är subtila ingredienser i de enstaka händelserna som får symbolisera de större frågorna inom varje familjemedlems liv. Summan av alla budskap blir att man ska hitta fram till det man verkligen vill göra under den korta tid man lever. För den första dagen är onekligen den enda första dagen på resten av ditt liv.

 

Första dagen på resten av ditt liv

Frankrike 2008

Manus och regi: Rémi Bezancon

I rollerna:

Jacques Gamblin

Zabou Breitmanb

Déborah Francois

Marc-André Grondin

 

Längd 114 min

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.