Det vita bandet

Det vita bandet

Michael Hanekes nya film utspelar sig i en liten bondby i norra Tyskland året innan och fram till första världskrigets utbrott.

Samhället drabbas av en mängd oförklarliga händelser. Doktorn faller av hästen och skadar sig allvarligt efter att någon spänt upp en lina mellan två träd. En bondfru avlider i en olycka. Barn förs bort och återfinns pryglade. Händelser skapar oro, utredningar genomförs.

 

 

Dessa händelser är bara toppen på ett isberg. Redan från början vilar det en dolsk stämning av otäcka föraningar över berät­telsen. Bakom den till synes idylliska fasaden, där helbilderna kom­positionsmässigt kan påminna om gamla romantiska bonader och färgtryck, blottläggs helt andra saker som t.ex. förödmjukelser, hustrumisshan­del, sadism, psykisk terror, pedofili. Det är en miljö där våldet hela tiden ligger latent och ibland bubblar upp i brutalitet.

 

 

Det vita bandet har ett fantastiskt vackert foto, med scener som ibland tycks hämtade ur dåtida dokumentärfilmer, med arbetande människor i klumpigt sydda kläder, i en evig kamp med tillvaron i ett benhårt klassamhälle.

 

 

Hanekes bildberättande är intressant. Han låter mycket av drama­tiken äga rum utanför bild, bakom en stängd dörr, genom en dörröppning eller på avstånd.

 

 

När läkaren förgripit sig på sin dotter får man inte se själva akten, det räcker med bilden av hennes förgråtna ansikte sittande på sängkant­en, bredvid fadern, iklädd sin pyjamas. Hon tar senare en satanisk hämnd i det lilla.

 

 

Men det finns skönhet också, sköra vackra känslor som t.ex. de mellan byskol­läraren och herrgårdspigan Eva.

Filmens titel Det vita bandet syftar på det band som barnen tvingas bära som påminnelse om att de alltid ska tänka goda, rena tankar.

Detta är en film med gnistrande svartvitt foto och strålande skådespeleri och utmärkelserna har helt välförtjänt haglat över filmen, bland annat Guldpalmen i Cannes.

Det vita bandet

Originaltitel: Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte

 

Speltid: 2 timmar 25 minuter

År: 2009

Land: Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien

Regi: Michael Haneke

Manus: Michael Haneke

Foto: Christian Berger

Skådespelare: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch

Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Michael Kranz, Burghart Klaussner, Steffi Kühnert, m fl.

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.