Flickan

Flickan

En historia om en 10-årig flicka under några ensamma sommarveckor år 1981. Då fanns inga mobiltelefoner, tv bestod av bara två SVT-kanaler, fritiden på den svenska landsbygden måste fyllas av barnen själva.

I inledningen är en familj på väg till Afrika där föräldrarna ska biståndsarbeta under sommaren.

Mamma, pappa, storebror och flickan som strax ska fylla 10. Hon är den som mest ser fram emot äventyret och resan. Hon packar i god tid och letar upp exotiska platser på kartan.

Men i sista stund får pappa reda på biståndsmyndighetens regler. En som inte fyllt 10 år får inte följa med, och när pappas syster kan ställa upp som barnvakt bestämmer sig föräldrarna att åka ändå och bara ta med storebror. Barnen i Afrika och lusten att göra Något Viktigt tar över.

Fastern (Tova Magnusson-Norling) har dåligt rykte, men lovar att skärpa sig. Hon försöker också vara ansvarsfull en tid, men snart lockar party och utekvällar när hon blir rastlös på landsbygden.

 

”Flickan” är en vemodigt vacker film, som delvis bygger på Karin Arrhenius egna upplevelser, och det är en uppväxtskildring fylld av starka känslor som rollfigurerna försöker dölja mer eller mindre framgångsrikt. Det är synd om människorna. Det händer kanske inte något som förändrar världen, men för den 10-åriga flickan är det en intensiv sommar med många lärdomar om vuxenvärlden.

 

Regi: Fredrik Edfeldt

Medverkande: Blanca Engström, Tova Magnusson-Norling, Leif Andrée, Annika Hallin och Shanti Roney.

Manus: Karin Arrhenius

Sverige 2009

Längd: 1 tim 30 min

Uppdaterad av Macke Danielsson.