Frost/Nixon

Frost/Nixon

En tv-intervju mellan en utsparkad amerikansk president och en brittisk journalist – kan man verkligen bygga en hel långfilm kring det?

 

Om man kan. ”Frost/Nixon” är oavbrutet fascinerande och fängslande, ett drama som också blir spännande trots att de historiska händelserna är väl kända.

Filmen berättar skickligt vad som hände fram till intervjun gjordes i mars 1977, och hur uppfattningen om de två personerna då var. Richard Nixon har tvingats avgå som president efter Watergate. David Frost är en framgångsrik tv-underhållare med pratshower i London och Sydney. Men han är känd, som hans producent påpekar, för att prata avslappnat med popgrupper som Bee Gees. Inte som politisk reporter.

 

Med facit i hand är det just därför som Frost lyckades. Alla tog honom för en ytlig programledare. Inte minst Richard Nixon och hans rådgivare, som tyckte det skulle bli en perfekt comeback för Nixon. Bara att köra över Frost och framstå som en statsman i tv-intervjuerna.

 

Michael Sheen, som var så underbart bra som Tony Blair i ”The Queen”, gör en magnifik David Frost.”Frost/Nixon” skrevs, liksom ”The Queen” och ”The last king of Scotland”, av Peter Morgan. Han är mycket duktig på att blanda historiska fakta med påhitt. Ron Howard har skickligt gjort film av pjäsen, ett proffsigt regihantverk.

 

 

Regi: Ron Howard

Land: USA

Genre: Drama

Speltid. Ca 2 timmar

Produktionsår : 2008

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.