Looking for Eric

Looking for Eric

 

Ken Loach är en av Filmstudions favoritregissörer. Vi har bl.a. visat Riff-Raff, Land och frihet samt Bröd och rosor. Hans filmer utspelas ofta bland de utsatta i samhället, gärna i ruffiga storstadsmiljöer. Men det är sällan grå diskbänksrealism Ken Loach levererar. Han är idealist, ofta med ett romantiskt drag i sin medkänsla med den svage. Dessutom genomsyras hans filmer av humor.

 

Looking for Eric är en typisk Ken Loach-film. Skrattet och löjet får sista ordet och gör det till en riktig feel-good-film. Huvudperson är en medelålders , rätt sliten brevbärare, Eric Bishop (spelad av Steve Evets), som försöker få ordning på sitt liv. Och det finns saker att ta itu med…

 

Fotbollen har i alla år fyllt hans liv med mening, ja närmast blivit ett substitut för livet. Via sitt förnamn identifierar han sig med Eric Cantona, en av de största stjärnorna i Manchester United genom tiderna. Cantona (som spelar sig själv) uppenbarar sig och blir mentor och terapeut för den slitne brevbäraren Bishop.

 

”Looking for Eric är en historia om hur man krossar machoidentiteten, inte med våld men med förödmjukelse. En feel-good-film med social tendens: skurkarna ska kväsas, tryckas till, deras identitet knäckas. Visst luktar det revolutionsromantik, samtidigt är det kul.” (Gunder Andersson, Filmrutan)

 

 

Looking for Eric

Storbritannien m.fl. 2009

 

Regi: Ken Loach

Manus: Paul Laverty

Foto: Barry Ackroyd

I rollerna: Steve Evets,

Eric Cantona,

Stephanie Bishop,

Lucy-Jo Hudson m.fl.

 

Längd 116 min

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.