Teza

Teza

Teza" skildrar Etiopien, med start på 1970-talet, genom läkaren Anberber som flyttat från sin lilla by för att studera utomlands och som hyllas som en efterlängtad hjälte vid hemkomsten 30 år senare. Hans mor kryper knäna såriga för att blidka gudarna som skickat hem hennes son livs levande! Ett land där starka motsättningar, vidskepelse och hederskultur råder.

 

Modern vet inte att sonen plågas av mardrömmar efter en brutal misshandel som så när tagit hans liv. I drömmarna försöker han täppa till hålen i en säck med sand, som nästan dränker honom, med pappersbitar ur sina böcker. Byns andliga ledare tror att sanden är det etiopiska folket, hålen folkets problem och pappersbitarna hans teoretiska kunskaper som dessvärre inte fyller någon funktion. Anderber inser bedrövat, den långa utlandsvistelsen till trots, han kan inte göra något åt problemen.

 

Det här är en film med många dimensioner där flera historier flätas samman till ett komplext kitt. Från Anderbers tid som medicinstuderande i Tyskland, ung och förhoppningsfull där han och vännerna de intellektuella ska rädda världen, till arbetet senare som läkare i Etiopien.

Filmens styrka är skildringen av kampen mot ondskan och hur hastigt den flammar upp. Just då allt ser fridfullt ut lamslår överfallen från milisen med oväntad brutalitet. Byborna gömmer barnen i en grotta för att de ska undgå att skickas iväg som barnsoldater.

 

Mitt i våldet finner Anderber kärleken som ger honom oanade krafter och skapar framtidshopp. Den till synes lugna vardagen förändras i ett slag då våldet drabbar utan nåd och livet aldrig mer blir sig likt.

Etiopien 2009

Regi: Haile Gerima

Längd: 140 min

I rollerna: Abvetedla, Aaron Arefe,

Takelech Beyene, Abiye Tedia,

Abeye Tedla, Abiye Teda

Uppdaterad av Macke Danielsson.