Igelkotten

Igelkotten

Igelkotten är baserad på den hyllade franska romanen ”Igelkottens elegans”. Elegans är också passande ord för den här fina filmen.

 

Platsen för skådespelet är ett hus i Frankrike, med lägenheter för rika människor. Där arbetar portvakten Renée. Hon är gammal och ful, enligt henne själv och andra, och verkar avsky det mesta förutom sitt speciella rum som hon gillar att fly till, ett rum fyllt av böcker.

 

I en av lägenheterna bor Paloma, en intelligent, uttråkad 11-årig flicka som tänker ta livet av sig på sin tolfte födelsedag som är väldigt snart. När en japansk gentleman flyttar in i en av lägenheterna korsas hans väg med båda kvinnornas, och kanske blir något liv bättre för den sakens skull.

 

Filmens titel syftar till madame Renée Michel, portvakten, och att hon precis som igelkotten må ha ett taggigt, oregerligt yttre, men ändå kan vara förfinad och öm inuti. Förfinat är även agerandet, makalöst bra, Renée spelas av Josiane Balasko som har en över 30 år lång karriär bakom sig. Hon står inte för den enda insatsen värd att hyllas, övriga ensemble skiner likväl, och Grarance le Guillermics Paloma må ha stereotypiska drag, det är väl något över den här lillgammelheten hon dras med, och det fungerar.

 

Frankrike, 2010

 

Regi: Mona Achache

 

Skådespelare: Ariane Ascaride, Anne Brochet, Wladimir Yordanoff, Josiane Balasko

 

Längd: 1 tim 35 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.