Medan åren går

Medan åren går

Tom är geolog som undersöker marken inför nya vägbyggen. Gerri är kurator på en vårdmottagning, båda är snart pensionärer. De sköter jobb och kolonilott med rutinerad säkerhet och har sporadisk men hjärtlig kontakt med sin vuxna son. Ett präktigt par som blivit en fast punkt i sorgligt ensamma vänners tillvaro, framför allt Gerris överspända och kärlekssökande arbetskamrat Mary sitter gärna i deras soffa och pimplar vin.

Samvaron följs från vår till vinter och mer än något annat är filmen en skildring av tidens obevekliga gång. Tom och Gerri blir gamla tillsammans och utan uppenbar ångest, men deras vänner har svårare med sina åldrar. De snygga karlarna tittar inte lika självklart åt Marys håll. Och puben, som varit allas hem, är numera ockuperad av andra skräniga ungdomsgäng än dem man själv tillhört. Humor finns – i märkliga möten och träffsäker dialog – men det känns ändå in i märgen att det stora vemodet rullar in.

 

 

 

Mike Leigh är vardagslivets suveräna dramaturg. Skådespelarna hjälper honom. De återkommer i stora eller små roller i film efter film. Jim Broadbent och Ruth Sheen är utmärkta som de strävsamma, lyckade och lyckliga. Och Lesley Manville, den hjärtskärande ensamma och alltmer krisande Mary, är alldeles lysande.

 

 

 

Regissör:Mike Leigh

 

Längd:129 minuter

 

Land:England

 

Skådespelare: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Oliver Maltman

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.