Mina eftermiddagar med Margeritte

Mina eftermiddagar med Margeritte

Jean Becker, den nu 80-årigen regissören är här tillbaka med en film som doftar ljuvligt av fransk sommarsol. Det är en kärleksfull lovsång till den enkla människan och det inte alltid så okomplicerade vardagslivet i en fransk by.

 

Gérard Depardieu spelar rollen av en godhjärtad, men inte helt kvicktänkt man (Germain), som delar sina dagar mellan småknäck och grönsaksodling, den argsinta modern, herdestunder med flickvännen och stunder på krogen i sällskap av kamraterna, som alltför gärna driver med honom.

 

En eftermiddag i parken träffar han en 95-årig dam (Margueritte), spelad av Gisèle Casadesus och i hennes sällskap gör han en oväntad upptäcktsresa in i ordens och litteraturens värld. Han kan själv inte läsa så bra, men se och lyssna det kan han.

 

Filmen är en ömsint skildring av äkta vänskap och en hyllning till litteraturens kraft. Den ger dig kanske inte nya insikter, men du går därifrån med ett leende på läpparna. Den är en karamell att gömma längst inne vid hjärtat för att kunna ta fram när du behöver något gott att suga på.

 

Originaltitel: La tête en friche

Speltid: 82 minuter

År: 2010

Land: Frankrike

Regi: Jean Becker

Manus: Jean Becker, Jean-Loup Dabadie

Skådespelare: Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus, Maurane Patrick Bouchitey

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.