Till det som är vackert

Till det som är vackert

Lisa Langseths prisbelönade debutfilm handlar om 20-åriga Katarina (Alicia Vikander) som blir besatt av klassisk musik och bränner alla sina broar när hon totalt hänger sig åt konserthusvärlden och inleder en relation med den äldre och gifte dirigenten Adam (Samuel Fröler).

 

Katarina är en tjej från en nedgången förort till Göteborg och har aldrig lyckats behålla ett jobb längre än ett par veckor. När hon av en slump snubblar över ett klipp med Mozarts Requiem på YouTube blir hon, både till sin egen och omvärldens förvåning, besatt av den klassiska musiken som för henne är något helt nytt.

 

I en önskan att skapa sig en ny identitet följer hon musiken och ljuger till sig ett jobb som receptionist i Konserthuset. Hon lämnar sin pojkvän, sin mamma och sina vänner och inleder en relation med den äldre och gifte dirigenten Adam. Allt för att nå fram till det hon tycker är vackert.

 

Men den nya världen visar sig snart vara fylld av makthierarkier och koder som håller tillbaka den som inte gör som den blir tillsagd. Katarina som nu bränt alla broar bakåt, är dock fast besluten att hålla sig kvar i sitt nya liv.

 

Sverige, 2010

 

Manus och regi: Lisa Langseth

 

I rollerna: Samuel Fröler, Alicia Vikander, Josephine Bauer

 

Längd: 101 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.