A royal affair

A royal affair

I A Royal Affair väljs blodiga detaljer bort för det stillsamt stämningsladdade. Alicia Vikander och Mads Mikkelsen är ett vackert par, men det är Mikkel Fölsgaards kung Christian som laddar filmen med manisk energi.

 

En tysk, idealistisk läkare spelar en kort men dramatisk roll i skandinavisk historia. Som PO Enquist sammanfattar det i inledningen av Livläkarens besök: Den 5 april 1768 anställdes Johann Friedrich Struensee som den danske konungen Christian den sjundes livläkare, och avrättades fyra år senare.

 

Under de åren hann Struensee (som här spelas av Mads Mikkelsen) vinna den psykiskt sjuke, kanske schizofrene, monarkens förtroende, för att till slut ta hans plats som regent under 16 intensiva månader. Han genomförde sociala reformer och stiftade nya lagar i sann upplysningsanda. Och hade en affär med kungens fru drottning Caroline Mathilde (Alicia Vikander). Struensee ansågs vara biologisk far till prinsessan Louise Augusta.

 

Filmen berättas ur drottningens perspektiv när hon skriver ett avskedsbrev till barnen. Hon giftes bort med sin främmande, danske kusin som 15-årig brittisk prinsessa. Det ceremoniella överlämnandet på en prosaiskt knastrande landsväg andas inspiration från Sofia Coppolas Marie Antoinette. Prinsessan inser snart att han som fnissar underligt bakom ett träd inte är någon drömprins.

 

Skådespeleriet håller genomgående hög klass, inte minst gäller det nykomlingen Mikkel Boe Fölsgaard som kungen. Fölsgaard är helt klart den avgörande ingrediensen, den som gör A Royal Affair till något lite större än ett mycket vackert historiskt drama.

 

 

Land: Danmark

Regi: Nikolaj Arcel

Längd: 2 tim 20 min

Skådespelare:

Drottning Caroline Mathilde – Alicia Vikander

Struensee – Mads Mikkelsen

Kung Christian – Mikkel Boe Fölsgaard

Uppdaterad av Macke Danielsson.