Avsked

Avsked

Cellisten Daigo Kobayashi (Masahiro Motoki) blir arbetslös, när den orkester han spelar i läggs ner.Tillsammans med sin fru flyttar han då från Tokyo tillbaka till den landsbygdsort han kommer ifrån och tvingas där ta ett jobb som få andra vill ha – att förbereda de döda för begravning och inträde i livet efter livet. Daigo själv fick aldrig ta avsked av sin mor, pappan är försvunnen. Kanske påverkar det hans inställning till arbetet.

 

”Avsked ger en inblick i japanska sedvänjor och tankemönster kring döden, men filmen är också ett hemvändardrama. ”Det handlar om att lämna livet och livssituationer. Budskapet är tydligt: livet blir en starkare upplevelse om man varken räds döden eller förändringar ”(Sydsvenskan).

 

I Japan är döden ett tabubelagt ämne, men torts detta hade filmen framgång på de japanska biograferna, och den fick en Oscar 2009 som bästa icke engelskspråkiga film. Avsked jämförs ibland med den amerikanska serien ”Six Feet Under” och här förekommer överraskande men aldrig respektlös humor i en väl fungerande balans.

 

Avsked / Okuribito

 

Japan 2008

Svensk premiär 2010

Regi: Yôjirô Takita

 

I rollerna:

Masahiro Motoki

Tsutomu Yamazaki

Ryoko Hirosue

 

Längd: 2 tim 10 min

Barntillåten

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.