Flickorna i Dagenham

Flickorna i Dagenham

Året är 1968. Rita O'Grady (Sally Hawkins) och hennes kvinnliga kollegor sliter med symaskinerna för att göra bilsätesomslag men deras hårda jobb belönas inte i närheten av så mycket som männens arbete. De bestämmer sig prompt för att gå ut i strejk och Rita väljs lite ofrivilligt ut till ledare. Samtidigt stöter de på starkt motstånd från Fords ledning som vägrar ge med sig, fackförbundet som försöker slingra sig ur situationen och inte minst sagt kvinnornas egna män som plötsligt står utan någon som tar hand om dem och barnen.

 

En film som briljant kombinerar ett litet men viktigt stycke historia och samtidigt träffar mitt i prick med varma, gripande människoöden bör inte bara uppmärksammas utan ses och avnjutas. Att ämnet fortfarande är relevant gör den inte mindre intressant och inblickarna i både kvinnorna och deras mäns liv, och hur de förändras är smart och insiktsfullt utan att det blir övertydligt.

 

Skådespelarensemblen förtjänar mer beröm än möjligt. Brittiska stjärnor som Bob Hawkins och Miranda Richardson ställs mot mindre kända men likvärdigt utmärkta birollsnamn. Nämnvärda Daniel Mays gör ett särskilt ömsint intryck som Hawkins tafatte, förvirrade man. Richardson stjäl dock showen i sina scener som snabbkäftade statssekreteraren Barbara Castle.

 

 

Regi: Nigel Cole

 

Längd: 1 tim 35 min

 

Skådespelare: Sally Hawkins, Andrea Riseborough, Jaime Winstone, Lorraine Stanley, Miranda Richardson och Daniel Mays m fl

 

Land: England

 

Produktionsår: 2010

 

 

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.