Jane Eyre

Eyre

Den litterära klassikern ”Jane Eyre” av Charlotte Brontë har åter filmatiserats. Romanen ”Jane Eyre”, som såg dagens ljus 1847, har tolkats på otaliga sätt genom åren.

Regissören, Cary Fukunaga tar fasta på det gotiska mörkret och sätter fokus på ”Jane Eyre” och hennes utveckling i sin filmatisering. Större delen av filmen består av elegant sammanfogade flashbacks som effektivt omvandlar en tidsmässigt utdragen berättelse till två täta timmar. Här går inte en sekund till spillo, här drälls inte en överflödig replik, här slösas inte en tagning på en tom, betagande panorering. Varje scen dallrar i stället av betydelse, ofta outtalad. Efter att ha vuxit upp på ett hem för föräldralösa barn hamnar Jane Eyre som guvernant hos den mörke och mystiske Mr. Rochester. På hans isolerade och imponerande egendom fascineras hon av den tungsinte ägaren som snart har vunnit hennes hjärta. Men allt är inte som det ser ut att vara på det hedomgärdade Thornfield. Här döljer sig mörka hemligheter och det viskas om sedan länge begravda svek.

 

Mia Wasikowska gör ett storartat, drömskt porträtt av den kuvade och fåordiga hjältinnan Jane Eyre som vägrar acceptera att hennes lott är kärlekslöshet. Likaså gestaltar Michael Fassbender den mer expressive, nyckfulle och aggressivt gåtfulle Rochester med sedvanlig briljans.

Källa; DN, SF, SVD

 

Produktion: England/USA 2011

Längd: 2 tim

Skådespelare: Michael Fassbender, Jamie Bell, Mia Wasikowska mfl

Regi: Gary Fukungaga

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.