Pojken med cykeln

Pojken med cykeln

Elvaåringen Cyril (Thomas Doret) står på barnhemmets kontor och trycker med bägge händerna telefonluren mot örat. Han tittar stelt ner, han vill inte möta blicken från läraren som försöker få honom att sluta ringa det bortkopplade telefonnumret, han vill inte sluta lyssna på det automatiska svaret.Cyril försöker tränga bort sanningen, pappa har flyttat och stängt av telefonen. Cyrils far kommer inte, som han sagt, att hämta Cyril efter en tillfällig vistelse på barnhemmet. Men så länge Cyril vägrar att acceptera att pappa har övergivit honom har det inte hänt. Det blir slagsmål om telefonen, Cyril far i väg, lärarna på barnhemmet efter.

 

Cyril säger att pappa inte kan ha flyttat, för då skulle han åtminstone ha kommit förbi med Cyrils fina cykel.

 

När Cyril smiter tillbaka till sin gamla lägenhet för att leta efter pappa, blir den unga damfrisörskan Samantha (Cécile de France) indragen i tumultet då barnhemmets personal fångar in honom. Hon kommer sedan till hemmet med cykeln, som hon fått tag i. Då ber Cyril att få komma till henne på helgerna.

 

Det finns många som skildrar elände, men inga som gör det som bröderna Dardenne. De är osentimentala och koncentrerade. Varje bild här berättar om Cyril – Doret är lysande – en elvaåring som just förstått att han är övergiven. Av lärarna, av Samantha och av fadern, då han kort visar sig.

 

Regi: Luc och Jean-Pierre Dardenne

Skådespelare: Thomas Doret, Cécile de France, Jérémie Renier m fl.

Längd: 1 tim 27 min

Land: Frankrike

Uppdaterad av Macke Danielsson.