Den gröna cykeln

Den gröna cykeln

Ett nytt filmland för oss – Saudiarabien. I detta slutna land finns inte några biografer. Att denna film från Saudiarabien är regisserad av en kvinna, den första kvinnliga regissören i landets historia, gör det hela dubbelt märkvärdigt. Man kan förstå de problem som mötte filmteamet. En del av regin fick ges från en minibuss via walkie talkie för att inte väcka sedlighetspolisens uppmärksamhet.

 

Men resultatet blev fantastiskt bra och filmen har fått ett strålande mottagande på film-festivaler runt om i världen. Vid Göteborgs filmfestival 2013 vann den t.ex. publikens pris.

 

Filmens huvudperson är Wadjda, en tioårig, livfull, kul, lite slängig tjej som växer upp i en medelklassfamilj. Hon drömmer om en egen cykel och om att kunna köra ikapp med kill-kompisen Abdulla. Detta trots att hon upprepade gånger får höra att det är förbjudet för kvinnor att cykla i Saudiarabien, och att dumheter som att cykling kan leda till barnlöshet.

 

Filmens tema är kvinnors utsatta roll i det manligt dominerade samhället, där män och kvinnor lever i ojämlika, parallella, världar. Cykeln blir en symbol för frihetslängtan, en metafor för att den yngre generationen i Saudiarabien långsamt är på väg mot ett mer jämnställt samhälle.

 

-En hoppfull, ren och vacker film som sätter för oss självklara saker i väldigt annorlunda perspektiv, skriver Louise Lagerström i Filmrutan.

 

Land: Saudiarabien, Tyskland 2012

Regi och manus: Haifaa al-Mansour

Foto: Lutz Reitemeier

Roller: Waad Muhammed (Wadjda). Abdulrahman al-Gahani (Abdulla)

Längd: 1 tim 37 min

 

Uppdaterad av Macke Danielsson.